Emilia Amper

Nyckelharpan är ett instrument med ursprung i Sverige, närmare bestämt runt Uppsala därifrån den sedan spreds till resterande delar av Sverige. Redan 1490 avbildades en person spelandes på en nyckelharpa men det äldsta exemplaret idag är från 1680. Föregångaren till instrumentet är okänt men det finns liknande instrument i norsk och tysk kyrkkonst. Det är ett typiskt stråkinstrument som har funnits i flera olika versioner men alltid med tangenter vid strängarna och spelas vanligtvis inom svensk folkmusik. En av de mest kända nyckelharpisterna idag är Åsa Jinder som är riksspeleman.

Emilia Amper släpper nytt album

Men nu finns det även en annan erkänd nyckelharpist som är i ropet: Småländska Amper är aktuell med nytt album som heter ”Lux”. En annan aktuell nyckelharpist är Erik Rydvall som spelar i bandet Nordic. ”Gruppen skriver fängslande låtar i flera delar och arrangerar dem mycket kreativt” skriver Sydsvenskan om deras nya album ” Collage”. Vill man höra mer av nyckelharpan ska man dra iväg till Österbybruk i Uppland där det varje år före midsommar är nyckelharpsstämman. Den startades av Hasse Gille som är en känd nyckelharpist och byggare av nyckelharpor. Somliga riksdagsledamöter har försökt få instrumentet att bli ett nationalinstrument, dock utan att ha lyckats.

Nyckelharpans status idag

Totalt finns det över 10 000 personer som kan spela nyckelharpa i Sverige. Under början av 1900-talet var instrumentet på väg att dö ut men under den ”gröna vågen” under 60- och 70-talet så fick instrumentet sin renässans. Innan dess så vet man att det fanns ungefär 949 kända nyckelharpister inom svensk historia totalt. Intresset för nyckelharpan har även spridit sig till USA till de områden som har många svenskättlingar och det är kanske därför som instrumentet heter samma på engelska som på svenska. Hur många som spelar i USA finns det ingen statistik på, men föreningen som samlar alla nyckelharpister heter American Nyckelharpa Association.