August Bohlin

August Bohlin var en fiolspelman och nyckelharpsspelman som bidrog till nyckelharpans utveckling. Detta gjorde han efter att han år 1929 bjudits in att spela nyckelharpa och fiol på Skansen under sommaren. Detta var ett hedersuppdrag för yrkesmusiker, men väl där upptäckte han att han som nyckelharpspelare inte kunde spela alla låtar tillsammans med de andra spelmännen, eftersom de ofta spelade i andra tonarter än C-dur och F-dur, som var de enda tonarterna som var möjliga på en nyckelharpa. Bohlin började därför arbeta med att skapa en ny form av nyckelharpa, en treradig kromatisk sådan utan bordunsträng, som hade samma kropp som den traditionella nyckelharpan men fler nycklar. Detta gjorde det möjligt att spela alla tonarter även på nyckelharpa.Anders_Zorn_1908

Bohlin hade vid det laget tidigare erfarenhet av att skapa instrument, då han när han började spela fiol vid 12 års ålder gjorde det på en fiol som han hade tillverkat själv. Bohlin föddes i Österlövsta i Uppland år 1877, som en son i en gammal uppländsk spelmannasläkt. Han hade med andra ord musiken i blodet, något som alltså märktes tidigt.

När han var 32 år gammal deltog han i spelmanstävlingen i Uppsala. Detta var år 1909. Han vann där förstapriset i fiolspel, och redan året därefter bjöds han in till riksspelmannastämman i Stockholm, där han kunde förtjäna Zornmärket i silver, vilket han tilldelades av Anders Zorn själv. I och med detta fick han också titeln riksspelman. Tillsammans med sin far, Johan Bohlin, som också var en skicklig nyckelharpsspelman, spelade Bohlin ofta på olika danser, bröllop och fester. Den som skulle vilja höra något av deras verk kan faktiskt hitta dem på cd-skiva, då fadern och sonen tillsammans spelade in flera grammofonskivor mellan 1912 och 1913, som senare har överförts till mer moderna medier.

Om du liksom August Bohlin och hans far är nyckelharpspelare, och du håller på att flytta, vill du säkerligen vidta alla åtgärder som går för att din nyckelharpa (eller dina nyckelharpor) inte ska skadas i flytten. Ett sätt att försäkra sig om det är att anlita en professionell flyttfirma, som är vana vid att hantera ömtåliga föremål och vet vad som krävs för att skydda dem vid en flytt. Du hittar en pålitlig flyttfirma i Göteborg på Rentandmove.se.