Nyckelharpa i konsert

Den som vill se och höra en nyckelharpa i konsert tillsammans med andra instrument, i ett lite mer modernt sammanhang än traditionell folkmusik, kan få leta länge efter ett tillfälle. Liknande konserter är få och arrangeras sällan, men för den tålmodige dyker det då och då upp konserter som passar precis på den beskrivningen.red-364104_960_720

En av dem är de konserter som spelmannen och nyckelharpisten Erik Rydvall gav under 2012. Sammanlagt spelade han 28 konserter tillsammans med ett flamencokompani i Tyskland och Schweiz. Rydvall själv är från Sverige och Umeå, så en mer internationell konsert får man leta efter. År 2005 började han på Kungliga musikhögskolan i Stockholm, och bildade under sin tid där en trio tillsammans med Magnus Zetterlund och Anders Löfberg, som spelar folkmusik under namnet Nordic. Nu spelar dock Rydberg alltså allt annat är svensk folkmusik, då han blev tillfrågad av det spanska flamencokompaniet Flamencos en route om han ville spela med dem, eftersom de letade efter en nyckelharpist. Rydvall såg det som en stor utmaning och en möjlighet att lära sig något nytt, och han tycker själv att flamenco och nyckelharpa går bra ihop. Han tycker också om de reaktioner han har fått från publiken i Europa, som inte har någon relation till nyckelharpan eller några förutfattade meningar om vilken typ av musik den hör ihop med. Rydvall säger att de flesta tror att instrumentet kommer från Indien eller Irland.

Om flamenco inte är din grej kan du dock även hålla utkik efter Umeå Musiksällskaps konserter. Då och då, till exempel i december 2013, arrangerar de en konsert där det spelas nyckelharpa. I just detta fall var det Torbjörn Näsbom som spelade nyckelharpa, och konserten var blandad, med både jazzmusik, klassisk musik och traditionell julmusik. Också ett annorlunda sammanhang för nyckelharpan, med andra ord.

Om du själv funderar på att börja spela nyckelharpa, för att kanske berika den svenska konsertscenen, kan det vara bra att börja med att köpa ett begagnat instrument istället för ett nytt. På det sättet besparar du dig en hel del pengar om det skulle visa sig att du inte fastnade för just nyckelharpa. Du kan enkelt söka efter begagnade nyckelharpor till salu på Allaannonser.