Lära sig spela nyckelharpa

Nyckelharpan är ett fascinerande instrument som lockar många att spela. Om man inte har börjat som ung kan det dock vara svårt att hitta någon som kan lära ut teknikerna bakom detta instrument, eftersom många lokala spelmansförbund inte erbjuder kurser. Ett alternativ är att ta privatlektioner, vilket är lättare att hitta än gemensamma kurser, men det kan bli dyrt i längden. Som vuxen finns det dock en plats som man kan vända sig till för att lära sig att spela nyckelharpa, nämligen Eric Sahlström Institutet.

Eric Sahlström Institutet är ett nationellt folkmusikcentrum som ligger i Tobo, sydost om Tierp. Här kan man lära sig att spela en mängd instrument, bland annat nyckelharpa. Varje år arrangeras till exempel kursen Knavertorka, som är en sommarkurs i nyckelharpa. Kursen är fyra dagar lång, och passar både de som är nybörjare på nyckelharpa och de som redan spelar. Under kursen går kursledarna (som är några av Sveriges främsta nyckelharpsspelare) igenom spelteknik, hållning, tonbildning och stråk, liksom folkmusik, rytmik, ornamentering och sväng. Exakt hur kursens innehåll ser ut styrs efter vilka deltagarna är och hur mycket erfarenhet de har. Kursen avslutas med en fest och en konsert, då deltagarna spelar för varandra och för lärarna. Även lärarna bjuder på en minikonsert under kursens gång.nyckelharpa-200749_640

Om du vill satsa helhjärtat på att spela nyckelharpa, och investera i ditt eget instrument, kan du leta efter begagnade nyckelharpor på Citiboard. På det sättet kan du både spara pengar och ge nytt liv åt en nyckelharpa som annars skulle ha stått oanvänd.

Det är inte bara svenskar som lockas att prova på vårt inofficiella nationalinstrument; nyckelharpans toner har spridit sig ända till Japan. År 2004 gick Kazuko Kamakura en ettårig kurs på Eric Sahlström Institutet för att lära sig att spela nyckelharpa, och tre år senare samlade hon en grupp av sina landsmän för att återvända till Sverige och Tobo. De japaner som följde med hade på egen hand lärt sig att spela instrumentet genom att lyssna på skivor med svensk och norsk folkmusik, men fick alltså år 2007 en chans att träffa svenska spelmän och spela tillsammans med dem. Enligt Sonja Sahlström, som är lärare på skolan och träffade japanerna, fanns det då runt 20 personer i hela Japan som spelade nyckelharpa, varav ungefär hälften kom till Tobo – men intresset för instrumentet ökade hela tiden.